Bolt 2.0

Ons favoriete CMS zet een flinke stap

19 12 14 | Serieuze zaken |

Het is niet de gewoonte om op deze site veel te vertellen over de tools die we gebruiken, maar nu versie 2.0 van Bolt  is uitgebracht maken we een uitzondering. Bolt is een Content Management Systeem (CMS) waarmee onze klanten zelf hun websites kunnen onderhouden, en is een meer dan volwaardig alternatief voor oudere systemen als Joomla en WordPress.

Omdat te verwachten is dat er deze maand veel collega-webdesigners op onze site komen (Evert Albers wordt geciteerd over 'kleurgebruik in webdesign' in de WebDesigner Magazine) is dit een mooi moment om hier iets over te vertellen.

Bolt is opgezet met de bedoeling om het gebruik ervan zo simpel en flexibel mogelijk te houden. Opvallend is dat Bolt geen enkele aanname doet over de op de website gebruikte 'contenttypes' waardoor je behalve pagina's en nieuwsitems bijvoorbeeld ook contenttypes kunt definieren voor projecten, evenementen of downloads, zonder hiervoor een plugin te hoeven installeren.

Flexibel

Nieuw in Bolt 2.0 is o.a. de grotere flexibiliteit van het back-end. Alle invulvelden voor de redactie kunnen overzichtelijk worden gerangschikt en van extra instructies worden voorzien. Gebruikersgroepen, rechten, speciale URLs, SEO-vriendelijke pagina's, het kan allemaal snel geconfigureerd worden, zonder gebruik van plugins. Ook het gebruik van responsive images d.m.v. "srcset" is een makkie. Als er toch functionaliteit nodig is die niet in de standaard opzet wordt meegeleverd, dan kan deze via de web-interface worden geïnstalleerd.

Frameworks

Bolt leent zich goed om websites te bouwen op basis van je favoriete framework, b.v. Foundation of Bootstrap. Zo blijf je de baas over het design en aan de 'voorkant' is het makkelijk om controle te houden over de HTML, Javascript en CSS en zo een snelle laadtijd te waarborgen.  En als je toch wil starten met een kant-en-klaar theme, dan installeer je deze met een druk op de knop.

Affijn, genoeg verteld over dit geheime wapen. Nieuwsgierig geworden? Neem eens een kijkje op de website van Bolt.

Reageer

(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Susy - een alternatief en snel CSS grid systeem


Meer »


Loket Leros

Eerste opvang voor vluchtelingen op Leros
Meer »


Bolt 2.0

Ons favoriete CMS zet een flinke stap
Meer »


Grote en kleine web-projecten

Een update van recent ontwikkelde huisstijlen en websites
Meer »


Website TechnoCow nu meertalig


Meer »


Boltation

Snel startpunt voor simpele websites, nu te downloaden op GitHub
Meer »


Energiebewust webdesign

Het kan, het moet en het levert meer op dan je denkt
Meer »


Streeff.nl op de schop

Hoogste tijd voor een nieuwe site
Meer »