Open Close

MarkDown: de snelste schrijftool voor het web

IT'ers gebruiken het al jaren. Waarom u nog niet?

Copywriters werken in Microsoft Word. Altijd zo geweest. Maar zal het altijd zo blijven?

IT'ers niet. Ze praten er nooit over, maar ze gebruiken bijna allemaal MarkDown. Dat schrijft niet alleen veel sneller, het heeft ook andere voordelen. Hieronder leest u waarom u misschien ook beter in MarkDown kunt werken.

Word: veel gemuis voor een beetje opmaak

Om een beetje "gevoel" te krijgen bij je tekst op je beeldscherm wil je meteen al wat opmaak zien: vette kopjes, scheve cursieven etc. Daarom selecteer je in MS Word met je muis telkens de woordjes die je als kop wil gebruiken en klik je vervolgens aan dat dat een kopje wordt, daarna gaat je hand terug naar het toetsenbord en dan tik je weer verder.

Als je tegenwoordig kopij schrijft, is het meestal niet voor drukwerk, maar voor het beeldscherm, vaak een website met een CMS als Bolt of WordPress.

...en op het web moet de opmaak weer opnieuw?

Als je eenmaal klaar bent in Word en de tekst op de website invoert moet je deze opmaak er weer uithalen en alles netjes naar de standaard web-tags als header1, header2, web-bulletlijsten en strong.

Doe je dit niet? Dan krijg je niet alleen problemen met je huistijl, maar ook met Google. Want Google wil aan tekst kunnen zien welke hierarchie deze heeft. En Google ziet geen verschil tussen een Word-kopje en gewone tekst.

Dit kan beter.

MarkDown: in één keer goed

Wat is nu MarkDown? Het is niet een programma maar een simpele opmaaktaal. Door tekens als #, * en _ in je tekst te gebruiken, maak je direct kopjes. Zonder de muis te hoeven aanraken. IT'ers vinden dit fijn, want die vinden het pakken van eem uis maar tijdverspilling. Maar ook gewone schrijvers kunnen hiermee tijd besparen. Een voorbeeld? Als je tikt:

Vitaminen zijn **gezond**. wordt dit omgezet naar
Vitaminen zijn <strong>gezond</strong>. in HTML. Visueel wordt het resultaat:
"Vitaminen zijn gezond."

Kopjes

Kopjes maken is ook heel makkelijk:

# Dit wordt kopje niveau 1

## Dit wordt kopje niveau 2

### En dit... u raadt het al

En meer

En dat alles zonder je muis aan te raken! Alle HTML-tags zijn mogelijk: links, bockquotes, lijsten...

Als je veel teksten voor het web schrijft spaart MarkDown enorm veel tijd. Helemaal als je het resultaat direct op een website kunt plaatsen. En dat kan.

MarkDown programma's voor iedere smaak

Er zijn heel veel schrijfprogramma's voor MarkDown, zowel op Mac als Windows. Vaak werken ze met een split screen: links de MarkDown, rechts zie je de opgemaakte tekst. Meestal is exporteren naar HTML en PDF een druk op de knop.

Mogelijk werkt uw huidige website al met MarkDown. Want alle belangrijke CMS'en zoals WordPress, Bolt en Drupal ondersteunen het. Copy-paste-klaar dus, zonder eerst alle opmaak te moeten omzetten.

Er valt nog veel meer over de geneugten van MarkDown te vertellen, dat het mogelijk is om de tekst die u schrijft direct in de opmaak van uw site te zien bijvoorbeeld. Ook als u offline bent.

Nieuwsgierig?

Probeer Markdown eens uit: online is makkelijk te vinden hoe u ermee werkt, en uw webdesigner legt het u graag uit.

Mogelijk raakt u Word na een tijdje nauwelijks meer aan.
En oh ja, u had al begrepen hoe dit stukje is geschreven?