Open Close

Zo ontkom je aan Google, Amazon & Facebook

Moe van Google en Zuckerberg?
Dit zijn de alternatieven.

Het internet begon ooit met de belofte om iedereen de baas te laten zijn in zijn eigen communicatie. Nu is er veel veranderd, en lijken bijna alle touwtjes in handen van een klein aantal bedrijven als Google, Amazon en Facebook.

Dit heeft niet alleen gevolgen voor je online privacy, denk aan de Cambridge Analytics affaire, maar ook voor je business. Als alle services en gebruikers data in handen zijn van een klein aantal concerns, kunnen zij de prijs bepalen, en dat zie je op dit moment dan ook gebeuren bij Google Adwords. Het lijkt op de tijd van de Gouden Gids en 1 televisiezender.

Toch zijn alternatieven er wel degelijk. Hieronder een klein overzicht.

Onderstaande lijst is natuurlijk niet compleet. Heb je een toevoeging of een opmerking?

Web & business

Google analytics? Matomo!

Google Analytics is makkelijk te installeren maar hiermee geef je waardevolle informatie aan Google, die Google weer gebruikt voor o.a. Adwords inkomsten. Een relatief makkelijk alternatief is Matomo (ex- Piwik). Matomo kun je gebruiken als kant-en-klare-Saas of zelf hosten. Zelf hosten kost even tijd om op te zetten, maar daarna kun je vanuit één installatie meerder sites monitoren, en makkelijk nieuwe gebruikers toevoegen. Bonus: eigenlijk is Matomo voor eindgebruikers tegenwoordig gebruiksvriendelijker dan Google Analytics.

Ben je een verstokt WordPress gebruiker? Kijk dan ook eens naar Koko Analytics.

Sowieso is terughoudendheid bij het gebruik van trackingscripts een goed idee. Deze scripts gaan vaak ten koste van de laadsnelheid en de batterij van de bezoeker.

MS Teams? Appear.in!

Videovergaderen? Dat kan gewoon in je webbrowser (FireFox of Chrome) via Appear.in

Google webfonts? Zelf fonts hosten!

Als je om de genoemde redenen geen Google Analytics gebruikt moet je ook geen Google Webfonts gebruiken. Google Webfonts is een geweldige service, maar genereert voor Google ongeveer net zoveel data als Google Analytics. En eigenlijk is het (voor een frontend bouwer) helemaal niet moeilijk om zelf fonts te hosten.

Maps? Openstreetmap!

Goed vormgegeven online maps, een fijne API... Eigenlijk doet OpenStreetMap niet onder voor commerciele concurrenten.

Voor consumenten/gebruikers

Je webbrowser? Bekijk dit overzicht.

Wil jij voorkomen dat honderden bedrijven volgen welke websites je bezoekt? Op Wired staat een fijn artikel met een overzicht van browsers die je privacy beschermen. Een andere vergelijking tussen browsers vind je in dit artikel van een Londens IT support bedrijf (thanks for the tip, Jean).

Zoekmachine? DuckDuckGo!

Als je geen informatie over je zoekgedrag wil weggeven is DuckDuckGo een prima uitkomst. Als je DuckDuckGo als standaardzoekmachine hebt geïnstalleerd kun je door b.v. "!g" in te tikken heel makkelijk een second opinion vragen bij een andere zoekmachine. Een onverwacht voordeel van DuckDuckGo is dat ze iedere gebruiker dezelde zoekuitkomsten serveren. Hierdoor leef je online iets minder je minder in een 'bubble'.

Chatten? Signal!

Gestopt met Facebook? Gefeliciteerd! Maar Zuckerberg c.s. kunnen je nog steeds volgen als je WhatsApp gebruikt. De integratie van Whatsapp, Facebook Messenger en Instagram gaat steeds verder en de voorwaarden van Whatsapp gaan steeds meer op die Facebook lijken.

Het meest voor de hand liggende alternatief is Signal, dat grotendeels dezelfde functionaliteit biedt en goed inzet op privacy.

Browser? Firefox!

De Chrome browser is nu met vlag en wimpel de meest gebruikte webbrowser, qua marktaandeel vergelijkbaar met Internet Explorer 15 jaar geleden. En Chrome is ook een bron van gebruikersdata voor Google. Het is jammer dat er zo weinig keuze is, want ook Microsoft Edge zal binnenkort draaien op het onderstel van Chrome en Opera is nu in Chinese handen, wat weinig vertrouwen geeft. Daarom: Firefox, zowel op mobiel als op je laptop. Is ook nog eens sneller en kost minder processorkracht. En ja, natuurlijk blijf ik Chrome gebruiken om sites in te testen.

Social media? Mastodon!

Eerlijk is eerlijk: bij social media is het lastig om over te schakelen, als je vrienden nog op Instagram en Facebook zitten. Maar als jij de grote influencer binnen jouw vriendenkring bent, dan volgen ze jou wel toch?

Hippe tip: Mastodon is te vergelijken met Twitter, maar dan met een distributed network, waarin niemand de baas is. Je kunt Mastodon in je browser gebruiken, en er zijn ook apps voor iOS en Android.

Nabrander

Met dank voor de tipgever: er blijkt een mooi en uitgebreid overzicht van dit soort alternatieven te staan op Switching Software.